Welkom bij Basischemie voor analisten. Een chemieleerboek voor het 1e en 2e jaar van het Middelbaar Laboratoriumonderwijs.

 'Basischemie voor analisten' is de 4e druk van 'Basischemie voor het MLO' (3e druk) en heeft dus meteen een iets andere titel gekregen. De herdruk is vanaf juni 2023 beschikbaar. De opmaak in deze herdruk is verbeterd en op veel plaatsen in het boek ook de inhoud. Dan gaat het ondermeer om de uitleg, voorbeelden uitwerkingen en hier en daar aanvullingen in de leerstof. De volgorde van de hoofdstukken is gelijk gebleven. De opgaven (en uitwerkingen op deze website) zijn grotendeels gelijk. Alleen in de hoofdstukken 7, 15 en 19 zijn er verschillen.

Voor elk hoofdstuk staat op deze website enige extra uitleg. Als er in een hoofdstuk veel nieuwe vaktermen staan dan is daar een kruiswoordraadsel van gemaakt. Ook zijn er meerkeuze testjes. Mét commentaar bij je antwoorden (feed back). Verder: linkjes met animaties of filmpjes die aansluiten bij het onderwerp.
De animaties of video’s hebben soms Engelstalige uitleg. Jammer, maar maak van dit nadeel een voordeel! Gewoon meerdere keren afspelen en je leert meteen wat Engels. Vraag anders je docent Engels om hulp.

Bij elk hoofdstuk vind je submenu's:

  • Meerkeuze test met commentaar bij je antwoorden (feed back).
  • Kruiswoordraadsel met nieuwe vaktermen.
  • Antwoorden van de opgaven.
  • Uitwerking van de opgaven.

De uitwerkingen geven niet alleen het antwoord maar ook de weg er naar toe. Uitleg bij de opgave. De beste manier van leren is natuurlijk: zelf oefenen. Maak een opgave, controleer je antwoord. Lukt het niet bekijk dán de uitwerking. En probeer het weer zelf.


Sommige linkjes verwijzen naar andere websites. Het topmenu boven deze pagina geeft de informatie die ook in de tabellen van je boek staat. En je vindt in de begrippenlijst de definities uit de hoofdstuk-samenvattingen.

De animaties en video's zijn geselecteerd om aan te sluiten bij de leerstof in het boek.  De video's laten zich meestal goed afspelen. Jammer genoeg is dat niet het geval met animaties.

Het kan ook gebeuren dat een linkje niet meer werkt omdat de animatie niet meer wordt aangeboden of alleen als je er voor betaalt.